Rwanda & Uganda

Vi starter reisen vår i hjertet av Afrika, Rwandas hovedstad, Kigali. Her får vi raskt alle fordommene om Afrika midt i fleisen. Skyskpraperne i Kigali vitner om en moderne storby. Det er rent og pent og nesten ingen kriminalitet. Plastposer er forbudt (for å redde miljøet!) og det er snakk om WIFI utendørs i hele byen i løpet av 2017. Dette er en 2 ukers tur.

Det de fleste fortsatt forbinder med Rwanda er folkemordet i 1994, og dette står selvsagt i fokus også for oss. Vi vil lære hva som gikk galt, og vi skal gjøre dette gjennom å møte menneskene det angikk, både ofrene, og overgripere som har sonet sin dom. Vi skal også se på hva som er gjort rett. Forsoningsarbeidet i Rwanda har vekket internasjonal oppsikt, og gamle fiender har nå tilgitt hverandre og bor i dag vegg i vegg. Vi skal bli kjent med dem og forsøke å forstå hvordan dette i det hele tatt er mulig.

Fra Rwanda fortsetter vi nordover til Uganda. I hovedstaden Kampala opplever vi med egne øyne hva begrepet "ekstrem fattigdom" faktisk betyr. Det er tunge saker. Heldigvis får vi også delta på prosjekter og oppleve en kur som faktisk fungerer (mikrofinans), og hvordan fattige mennesker kan hjelpes til å forbedre sin egen situasjon. Les mer om Strømmestiftelsen som driver prosjektene vi deltar i.

Det sies at det er umulig å forså Afrika uten å forstå religionenes plass. I løpet av reisen vår oppsøker vi både kristne og muslimer, og dem som holder seg til magi og åndetro. Det gamle lever godt, midt i alt det nye, og vi forsøker å se sammenhenger på kryss og tvers. Dette preger oss personlig også. For eksempel er besøk hos en heksedoktoren i Afrika en helt uforglemmelig opplevelse. Det samme er et besøk hos gospel-gudstjenste i en fattig kirke, uavhengig av hva vi selv tror.

Og det blir så klart tid til en safari også!