Usikker på hva du skal til høsten? Prøv Lundheim folkehøgskole!


Usikker på hva du skal til høsten? Prøv Lundheim folkehøgskole!


Det kan være innmari vanskelig å vite hva man vil. Det finnes så mange valg: høgskole, universitet, jobb, lærling, friår, backpacking - lista er lang. Når du går deg vill i jungelen av karakterpress og usikkerheten rundt neste år, ja da skal du puste ut, senke skuldrene, og søke deg inn på folkehøgskole.

Aller helst på Lundheim folkehøgskole. 

Hva med 3 timer e-sport før lunsj og 3 timer musikk før middag? 

Hva er egentlig en folkehøgskole?

Hvis du ikke har hørt om konseptet folkehøgskole tidligere kan det virke som en litt rar ting. Det typiske motto «om å finne seg sjæl» er nesten klisjeen for et år på folkehøgskole. For mange stemmer det faktisk. Det å gå et (eller to!) år på en folkehøgskole er bra for hode, kropp og sjel.

Kommer du rett fra videregående kan det føles skikkelig digg å ta et år der du slipper å stresse over å prestere og gjøre det bra - du vet, få gode karakterer og alt det der. På folkehøgskole er det annerledes. På Lundheim folkehøgskole blir du ikke målt etter hvor bra du gjør det, men hvor godt du trives. Du slipper karakterer og press, og kan bruke tiden på å gjøre det du syntes er gøy. 

Men hva er det egentlig?

Det er mange folkehøgskoler rundt om i Norge. Et år på folkehøgskole innebærer at du finner en skole med linjer eller location som du digger. Så søker du, og kommer forhåpentligvis inn der du vil. Du flytter inn på skolens internat for et år, og bor der med de andre elevene.

Hverdagen er fylt med undervisning, og det beste er at undervisningen er om det du liker og interesser deg for. Hva med 3 timer e-sport før lunsj og 3 timer musikk før middag? Hva med en hel formiddag med å ta bilder og filme - før du avslutter dagen med cosplay? Eller, hva med å bruke hele dagen i skibakken eller på kajakktur, for å så komme hjem til middag? Det høres kanskje digg ut, og det er det!

På folkehøgskole får man et år der man dyrker sine interesser, og kanskje klarer å senke skuldrene etter noen heftige år på videregående. Lundheim folkehøgskole er ganske spesiell, vi er en av kun to folkehøgskoler som tilbyr dobbelt opp med linjer.

Dette vil si at på vanlige folkehøgskoler får du kun en linje å velge i, og må ha samme fag hele tiden. Hos oss får du dobbelt opp - nemlig to linjefag hver uke der du kan kombinere det du liker best. For eksempel kan du spille fotball halve uka og leke deg på Gla’mat resten av uka. Du kombiner de fagene du liker best. 

Folkehøgskole er stedet å være sosial

Så er vi tilbake til det klisjefylte: «finn deg sjæl på folkehøgskole». Om du ikke finner deg selv, så finner du hvertfall en hel haug med kule og nye folk - og potensielt enda en haug med nye venner. For er det en ting folkehøgskolen har fokus på, så er det å ha et år der du virkelig er en del av gjengen, føler deg inkludert, og kan gjøre utrolig mye fint med de andre.

På Lundheim folkehøgskole jobber vi knallhardt for at det skal være bra miljø blant elevene. Hver dag er det en av lærerne som har tilsyn, og da finner de alltid på noe gøy du kan være med på, hvis du ønsker det. Filmkveld, strikkecafe, bowling, vannkrig, pizzakveld, spill, bytur og mye mer. Er du i humør for å finne på noe er det alltid noe som skjer på Lundheim og noen å henge med. Er du ikke i humør, nei da chiller du på rommet så lenge du vil. 

Må man ha gode karakterer for å komme inn?

Når du søker på Lundheim ber vi om at du sender oss den siste karakterutskriften din. Dette gjør vi fordi vi gjerne vil danne oss et bilde av hvem du er. På Lundheim folkehøgskole har vi ikke inntak etter hvor gode karakterer du har, vi baserer det mer på et helhetsinntrykk. Det vi er mest opptatt av er hva du har fått i orden og oppførsel, også ser vi også litt på fravær.

 

Kanskje har du litt mye fravær? Ofte er det en grunn til det, enten at du ikke har hatt det så greit på skolen, kanskje har du vært mye syk eller gjort noen dumme valg. Ikke stress med det, for oss er det helt greit. Vi ringer eller sender deg kanskje en melding for å høre grunnen og snakke litt med deg, og i nesten alle tilfeller er du en tipp topp person som passer godt inn hos oss. Vi vil heller du er ærlig og forteller din versjon av saken, enn at vi kun skal basere opptaket vårt på hva som står på et papirark. 

Et år med muligheter

Så hvis du er litt usikker på hva du vil til høsten og du rett og slett trenger et år for å fundere på hva du vil - da er folkehøgskole valget for deg. Hvis du nå sitter igjen med en følelse av at det kanskje er mest fornuftig å begynne å studere, eller du har en mor og far som mener at «folkehøgskole er et bortkastet år, du får jo ingenting igjen for det», da tar mor og far feil gitt. For du får nemlig mange goder av et år på Lundheim. Du får nemlig to tilleggspoeng som teller med på vitnemålet ditt, og som kan gi deg større sjanse for å komme inn på ordinært opptak på høyere utdanning. Det kan gi deg en fordel for andre som går rett fra videregående. Lånekassen tilbyr også lån til elever på folkehøgskole, og hvis du fullfører kan omtrent 40% av lånet bli omgjort til stipend, som du ikke trenger å betale tilbake.

Husk - på Lundheim folkehøgskole tar vi opp elever helt frem til skolestart i august. Så det lønner seg å søke kjapt om du vil sikre deg en plass og ha et magisk år. Også kan det jo hende du finner deg sjæl på veien. 

 

Lyst til å gå på Lundheim?


Print   Email

Lundheim