Hvor sporty må du være for å gå på Sport og Friluft?

Hvor sporty må du være for å gå på Sport og Friluft?

Mange kan kanskje være litt usikre for å søke seg inn på en linje som Sport og Friluft. Det svirrer mange spørsmål om det kanskje kan være litt for tøft. Er jeg nok trent? Er resten av klassen dødsflinke til å stå på ski? Er det ingen andre som har bittelitt høydeskrekk? Her får du et ærlig svar på hva som skjer i løpet av året på Sport og Friluft, og hva som kreves - eller ikke kreves- av deg som elev.

Sport og Friluft er ikke bare ute på tur, de er ofte nede i idrettshallen og eller i svømmebassenget
Rolige dager med sol og strand
Lundheim drar mange fine steder for å padle i kajakk, blant annet ned til Flekkefjord.

Kanskje drar vi til Jæren for å surfe, kanskje tar vi en tur på skytebanen eller kanskje vi rett og slett drar og kjøper is?

Hva skjer på Sport og friluft i løpet av året?

Et av ordene som best kan brukes for å beskrive Sport og Friluftslinja på Lundheim Folkehøgskole er nok variert. Ingen dager er like, og det er stor variasjon i hva som skjer. Dagene kan bestå av like deler kos og utfordringer, og det vanker alt fra skiturer i 10 minus til pizza og brus i solveggen. Vi har et proppfull utstyrslager med alt du kan tenke deg av ting og tang. Vi drar i gymsalen eller til idrettshallen for å spille volleyball eller annet ballspill. Dermed blir det aldri en kjedelig dag, selv om det regner. Nettopp dette utnytter vi her på Lundheim til det fulle!

Muligheter

Vi skal ikke skryte på oss at vi har like mye snø som på Svalbard eller like god badetemperatur som på Sørlandet. Men det er nettopp det at vi har det så variert som gir oss muligheter. Her er det nemlig en skikkelig bra blanding av kalde vintere og varme sommere. På Lundheim har vi en knallfin, iskald vinter med perfekte pudderforhold. Noe som gjør skikjøringen og dagene magiske. I tillegg er det ganske digg å sitte godt pakket inn i tepper rundt bålet i en snøfonn, og drikke rykende kakao mens vi titter på stjernene. 

Det fine med Sport og Friluft er at vi tilpasser opplegget etter hvem som er i klassen, og hvordan nivået er.

På sport og Friluft har man klasserom ute i det fri.

Når det er varmt i været er det skikkelig varmt. Da passer det perfekt med kajakk og friske toppturer, der klassen har late dager i en hengekøye, eller padler ned til Flekkefjord. Kanskje drar vi til Jæren for å surfe, kanskje tar vi en tur på skytebanen eller kanskje vi rett og slett drar og kjøper is. Vi utnytter det beste fra årstidene, og det er dette som gjør Sport og Friluft til en linje full av muligheter. 

Gjennom vinterhalvåret er klassen ofte i skibakken og på ake- og snøscootertur.

Alle andre er sikkert mye mer sporty?

Så kommer det de fleste kanskje gruer seg litt til: At resten av klassen er som Lars Monsen, trenger 8 av 7 dager i uka eller klarer å konstruere et gedigent, perfekt bål hver eneste gang de prøver. Da kan du ta det helt rolig. 

I løpet av alle årene Sport og Friluft har eksistert på Lundheim Folkehøgskole har det alltid vært mange elever med ulik bakgrunn og nivå. Noen har så klart  en del erfaring med å tenne bål eller har bra skills på ski - men det er også noen som aldri har tatt i en fyrstikk før, eller som syntes ski er best som femmila på TV. Det fine med Sport og Friluft er at vi tilpasser opplegget etter hvem som er i klassen, og hvordan nivået er.

I starten av året får elevene være med å forme linja til det de selv ønsker, og lærerne er flinke til å få til det du drømmer om å prøve! Det er nemlig ikke så farlig om du ikke er så glad i å dykke eller er redd for å klatre høyt, da tilpasser lærerne bare opplegget slik at det passer for alle. Du er nemlig sjelden alene om å føle at noe er nytt eller kanskje litt skummelt, de andre i klassen er jo faktisk like nye som deg på Sport og Friluft de også. Men, hvis du likevel tør å gutse, kaste deg ut i det og prøve, da lover vi at mestringsfølelsen er 100% på plass.

Ingenting er mer koselig enn å tenne bål i fjæra!
Sport og Friluft besøker mange kule steder i løpet av året, som Brufjellshålene.
Topptur med velfortjent hvil i sola.

På tur i Norge - på tur i verden

Sport og Friluft er en linje som bruker mye tid på tur. Vi er mye på den tradisjonelle tur-i-skogen-tur, men vi reiser også rundt for å jakte på de gøyeste, beste og kuleste opplevelsene. Opplevelser som du aldri glemmer, og som tar pusten fra deg. Derfor er klassen ofte på reise for å oppdage nye steder. Nå er vi jo så heldige at vi har verdens fineste natur utenfor døra, og på Lundheim har vi et enormt turmateriale rett i nærheten. Det er like kort vei til puddersnøen i de beste skianleggene som til de beste surfestedene på Jæren. 

Opplevelser som du aldri glemmer, og som tar pusten fra deg.

Hver vinter bruker vi en uke i skiparadiset Rauland. Her får du leke deg med alt du kan tenke deg av ski, snowboard og akebrett i bakkene, spise god mat og bruke noen timer i boblebadet på slutten av en lang dag. Når vinteren føles litt for kald og sur pakker vi kofferten og suser ned til Lanzarote. Her blir det vinterens rake motsetning, med palmer, hvite strender og badetemperatur i havet. Da bruker vi tid på å trene og leke, utforske og oppleve. Vi tør jo ikke love at det er mulig å dra ned til Lanzarote så lenge coronasituasjonen er som den er, men vi er skikkelige optimistiske på at vi klarer å reise i løpet av neste skoleår.

Det ligger mange timer arbeid i detaljene. Berit og de andre på cosplay bruker mye tid også etter skolen for å jobbe med props og antrekk.

Du får mange opplevelser på tur med Sport og Friluft som du ikke ville fått hvis du reiser på egenhånd. Lærerne her har lang erfaring med å finne de beste turene, og får ta deg med på opplevelser du ikke ville fått ellers. Sport og Friluft kan kanskje høres ut som et eventyr av opplevelser, en variert skolehverdag som slettes ikke er en hverdag. Denne linja er faktisk et eventyr for alle, uansett om du er Lars Monsen eller ikke. 

Lyst til å gå på Lundheim?


Print   Email

Lundheim