Hva finnes på Moi?

Hva finnes på Moi?

Storby, tettsted, bygd eller bare et veikryss? Det er ikke lett å vite hva Moi egentlig er (vi kan love deg allerede nå at det ikke er en storby), og du skal kanskje tilbringe nesten et helt år på folkehøgskole her. Hvor finner man den beste pizzaen eller de fineste turstedene?

Hva finnes egentlig på Moi? 

Stikk innom en av butikkene i Miljøgata!

Fra by til bygd

Du kan jo først begynne med å få vite hvor Lundheim folkehøgskole - på Moi - egentlig er i landet. Plassert midt mellom Kristiansand og Stavanger ligger skolen ganske så fint plassert oppi en liten åsside omgitt av vann, fjell og skog. Selve Lundheim har et stort område, med fire skolebygg, garasjer, fotballbane, parkeringsplasser og eplehage. Vi har til og med vår egen andedam, selv om alle endene dessverre har reist på ferie på ubestemt tid. 

 

Så var det selve stedet: Moi i Lund kommune. Moi er en liten bygd, eller tettsted hvis vi skal følge beskrivelsen til Wikipedia. Det er ikke store plassen, og for mange er det bare enda noen hus når man kjører forbi på motorveien. Men for de av dere som er klare for å utforske en annen del av Norge, og som er klare for å ha et år på et lite og nytt sted er Moi perfekt.  Du får oppleve sjarmen med et lite sted, og oppleve noe helt annet enn en storby. 

Mer enn bare et veikryss

Det viktigste først: det er to matbutikker her, så du har god tilgang til både monster og grandis. Sånn, da vet du alt du trenger å vite. Neida. Joda. 

Selve folkehøgskolen ligger ca 15 minutts gåing fra Coop Extra, og slenger du på 2 min til er du på Kiwi. På coopen ligger det også apotek. Rett med Kiwi ligger Pizzabakeren. Pizzabakeren leverer, og er ganske ofte opp til Lundheim. Et tips er å planlegge med andre og bestille levering sammen - penger spart! 

Det er altså nok av ting og tang som skjer her hvis du vil finne på noe etter skoletid, eller trenger en liten pause.

Moi har en liten gågate, også kalt «Miljøgata». Her ligger stedets beste pizzasjappe: Lille Napoli. Knallgod pizza, samt utvalgt av kebab og burger. Ikke like god kebab som i Fredrikstad, i følge en av elevene våre. Han er merkelig nok også fra Fredrikstad. Må være en tilfeldighet. Det er også kiosk, interiørbutikk, frisør og blomsterbutikk i samme gate, samt gatas koseligste cafe: Cecilies Konditori. Prøv kanelbollene, de er magiske! 

I nærheten av gågata ligger også legekontoret, psykiske helsetjenester og bibliotek. Det er mange lag og foreninger her, som for eksempel fotballlag eller sykkelklubb for å nevne noen. Det er altså nok av ting og tang som skjer her hvis du vil finne på noe etter skoletid, eller trenger en liten pause. Som du sikkert skjønner er det ikke en storby du ender opp i hvis du skal til Lundheim, men en koselig liten bygd - med alt du trenger. 

Fjell, skog og vann

Men hva er på Moi hvis det ikke er pulserende storbyliv? Du leste lenger oppe om fjell og åssider, vann og natur, og der har du svaret ditt. Naturen og området på Moi er fantastisk! Vi har skikkelig fine turområder rett utenfor døra. Først og fremst ligger skolen praktisk talt oppi en lysløype, som tar deg opp til en haug med fine turløyper. Her kan du jogge, sykle og gå tur, eller gå på langrenn og skøyter om vinteren. Området er perfekt for friluftentusiaster, med gode padlemuligheter for kajakk og kano og fine toppturer og fjellturer for de som liker det.

Vi må jo også nevne at hvis du i løpet av året syntes det er litt for tung å legge den daglige joggeturen ute når det er snø, så frykt ikke! Skolen har for det første to treningsrom med nok av utstyr, men det er også helt nytt svømme- og treningsanlegg nede på Moi. Vi låner ut treningskort til de som ønsker det, og gir også ut klippekort i svømmehallen til elevene. 

Litt lenger unna?

Sånn sett er Moi i ganske perfekt avstand mellom Kristiansand og Stavanger. Det tar ca 2 timer å kjøre til Kristiansand, og 1,5 timer å kjøre til Stavanger. Hvis du ønsker litt mer byliv eller større shoppingmuligheter er Flekkefjord stedet å dra. Det er ca 20 min unna i bil og er en skikkelig, skikkelig idyllisk sørlandsby. Hvite hus, brostein, brygge og bølgeskvulp. Her er det Amfi-kjøpesenter, kino, kultursenter, klesbutikker og mange koselige cafeer og resturanter. Spør du tilsynslærer pent kan det godt hende de vil kjøre en gjeng ned i skolens minibuss.

Så: Moi er mer enn bare et veikryss - men heldigvis langt unna storbylivet. Det er helt perfekt for et år på folkehøgskole. Og hvis stedet kanskje høres litt kjedelig ut, så husk at det er folka rundt deg som gjør året til et av de beste du vil oppleve. Lite sted, fine folk. 

Foto 15 -16, 18 - 21: Peter Monstad

Lyst til å gå på Lundheim?


Print   Email

Lundheim