10 gode grunner til å velge Lundheim folkehøgskole

10 gode grunner til å velge Lundheim folkehøgskole

I mylderet av folkehøgskoler er det lett å bli usikker på hvilke man skal velge. Stedet, linjer, turer, valgfag, lærer og miljø har alt å si for hvilken skole du ender opp på. Men hvordan skal du klare å velge? Så, hvis du er på vippen - eller bare sliter med å bestemme deg: Her får du 10 gode grunner til å velge Lundheim folkehøgskole!

1: To Linjer - hver uke

Akkurat denne er ganske spesiell, for vi er nemlig en av bare to(!) folkehøgskoler som tilbyr elevene våre dobbelt opp med linjer. Hos oss på Lundheim kan du nemlig kombinere to linjer hver uke, og det er ganske kult! Hvorfor det? I stede for å kun ha en linje hele tiden - som kanskje kan bli litt kjedelig? - får du en variert uke der du får oppleve dobbelt så mye! Mange synes det er vanskelig å velge seg ut bare en linje, for lets face it: det er insane mange kule linjer på folkehøgskolene, og nesten umulig å bare velge seg bare en. Det problemet har vi løst ved å tilby to linjer hver uke. Dobbelt så mange opplevelser, dobbelt så mye gøy, dobbelt så mye for pengene. For du betaler ikke nødvendigvis noe mer for to linjer enn en - du kan nesten se på det som et slags godt 2-for-1 tilbud. Nesten.

Dette er linjene våre, og du velger en fra A-menyen og en fra B-menyen:

2: Miljøet blant elevene

Alle folkehøgskoler er jo et bra sted der det mye sosialt. Det er jo det som liksom er folkehøgskole. Lundheim folkehøgskole er det ikke et unntak. Miljøet blant elevene er bra. Skikkelig bra! Det er god stemning, folk henger, mingler og har det fint. Javel tenker du, ingen krangler eller konflikter ever? Jo så klart, det skjer over alt, uansett hvem du er eller hvilken skole du går på. Når man bor så tett oppå andre vil det til tider være litt kort lunte eller noen som er litt lei av hverandre. Sorry, men det er også en del av folkehøgskolelivet. Men, vi tør likevel påstå at det er skikkelig fine folk her, som kun er gira på å ha en gøy år og være sosiale. I tillegg må vi jo nevne Stipendiatene. Blidere godgjeng skal du leite lenge etter. De er rett og slett limet i gruppa, og jobber knallhardt for at alle skal ha det fint. Sånt blir det god s av. 

Samme om du er en introvert gamer, drømmer om å redde verden eller ikke helt har funnet ut hva som er deg: Hos oss passer du inn.

3: Inkludering

For å ta opp tråden fra punkt nummer 2 om bra miljø blant elevene: vi er en skikkelig romslig skole. Med det mener vi at her er det rom for alle - uansett om du liker ananas på pizza eller ikke.

Det vil si at her kan du møte alle slags mennesker. Noen suser rundt i rullestol, andre ikke. Noen trenger litt mer tid på seg, eller trenger litt ekstra hjelp med ting og tang i hverdagen.  Vi er ca 75 elever hver år, og det er mange nok til at du alltid har folk å henge med - men også få nok til at alle kjenner deg og du er en del av gjengen. Mange kan nok ofte kjenne på at de sliter med for eksempel sosial langs eller at de har hatt det skikkelig kjipt på skoler de har gått på tidligere. Vi har som mål om at alle skal være med, og ingen skal være utenfor. 

4: Valgfag

Som om ikke dobbelt opp med linjer var nok: Vi har utrolig mange kule valgfag. Dette er noe vi satser skikkelig på, for vi mener variasjon er viktig for at du som elev skal få et fint år.

Dette er bare noen av valgfagene vi har:

Ballspill
Pinholekamera
Musikk
Sjakk
Podcast
Skyting
Adobe Photoshop
DJ & Beats
Enkelt Friluftsliv
Italiensk mat
Suprise!
Gitar
Baking
Søm grunnkurs
Kajakk
Suprise
Konspirasjon og mysterier
Maling
Masker
Olabil
Filmpoliti
Strikkecafé
Solidaritet i praksis
Småretter
Spinning
Fotostudio
Sykkel
Matlaging
Ukulele
Fotball
Teck og Robot
Mindfulness

At du får tid til å prøve alle er nok ikke sikkert, men vi prøver å sette opp valgfag etter hva du som elev er interessert i. Kanskje du til og med har et forslag til et nytt valgfag vi kunne kjørt i gang? Ikke bare har vi mange forskjellige valgfag, vi setter også av mye tid til valgfag i løpet av et år. Du velger et valgfag på høsten som du har en gang hver uke, og et nytt på våren som du har her uke. I tillegg har vi 3 rene valgfagsuker der du kan velge 1 - 2 valgfag du fordyper deg i den uka. Du har altså mange valg når det kommer til valgfag. Ba-dumm-tss.

5: Aktiviteter og turer

Hva er vel ikke en folkehøgskole uten reiser? På Lundheim elsker vi å reise, både i nærområdet og langt avgårde. Mange av linjene våre har skikkelige kule reiser - som fotballinjas egen «Premier legaue» tur til England, Sport og frilufts tur til Lanzarote, eller Globals fantastiske turer til både Sri Lanka, Rwanda og Uganda. Sjekk hva hver enkelt linje tilbyr av turer. Vi reiser også på en felles skoletur til Asia der du får opplevelser og øyeblikk som tar pusten fra deg - og som du vil huske for alltid. Vi reiser ikke bare langt, vi er og flink på å tenke miljø og klima - så Norge utforskes både på langs og tvers, på mest mulig miljøvennlig vis. Fordelen med Lundheim er at vi ligger skikkelig fint til mellom Kristiansand og Stavanger, og vi drar mye på tur i nærområdet.  

Vi har og mye som skjer på skolebygget om kvelden og i helgene. Hver dag etter skoletid har en av lærerne tilsyn, og da er det alltid noe som skjer for de som er gira på å henge. Brettspill, Kino, café, mørkgjemsel, ballspill, MarioKart, skogstur, bordtennis, bingo, eller en tur til svømmehallen. I tillegg lusker jo som sagt stippene rundt på skolen finner på happenings, gøye aktiviteter og sosiale ting.

6: Bygg og mat

Siden vi har mange som suser rundt på skolen i rullestol har vi også universell utforming. Det vil si at vi har MYE plass. Byggene våre er store og romslige, og vi har ganske mye kult. Som alle andre har vi jo dagligstue og oppholdsrom, elevkjøkken og den slags - men vi har og egen gymsal, biljard, kiosk, scene og auditorium. I tillegg har vi egen fysioterapeut på bygget, varmtvanns-svømmebasseng, mørkerom, podcaststudio, musikkstudio, medielab, kjemirom, verksted, fotorom, greenscreen og to treningsrom. Vi har til og med et eget Verdensrom Og det er bare en liten brøkdel av det som finnes her. Området og skolen er stort!

Så var det maten. Dødsgode pizzaboller, kyllingspyd, vegetar, vegansk, kanelboller og grillmiddag.  Har du allergier er ikke det noe stress, vi tilrettelegger for både cøliaki, allergier og intoleranse. Kjøkkenet på Lundheim er til å skryte av, for de er virkelig en flink gjeng! Her er det ikke tørre brødskiver eller svett gulost til frokost, men mye digg pålegg, grøt, frukt og grønt, nystekt brød, youghurtbar og speilegg. 

7: Fleksibilitet

Er det en ting vi er gode på, så er det å være fleksible. Siden vi har så mange ulike elever med så mange ulike behov har vi lært at det beste vi kan gjøre for deg som elev er å være fleksibel. Vi vil at du skal ha det fint, og vi prøver å jobbe knallhardt for at du skal ha det best mulig. Du trenger altså ikke være redd for at vi tvinger deg med på badetur hvis du er redd for vann, eller at vi ikke hører på deg når du sier du trenger en pause fra alt. Vi finner alltid en løsning som passer for deg. 

Så er vi også relativt gode på å være litt spontane. Noen synes det er helt krise hvis timeplanen blir endret, andre synes det er morsomt. Begge deler er helt fint, og vi gjør så godt vi kan for å tilpasse for alle. Plutselig bestemmer vi oss for sein frokost og noen ekstra timer søvn på en grå onsdag, eller det dukker opp nystekte boller i linjetimen. Lærerne er gira på å finne på ting som gir deg et fantastisk år, så plutselig sitter du i bussen på vei til kinoen, har snøballkrig, kakebakekonkurranse eller du er med å bygge badeland med sklie på fotballbanen.

Kanskje året ditt på Lundheim folkehøgskole er eneste gang i løpet av livet at du får bo på bygda?

8: Sosiallærer

En viktig grunn til å søke seg inn på Lundheim er faktisk det at skolen har en egen sosiallærer. Han heter Kristian Holte. Holte en en skikkelig ålright fyr og han er her ene og alene for å hjelpe deg som elev med stort og smått, fint eller vond. Mange har behov for å prate om vanskelige ting, enten de står i det akkurat nå, eller det er ting som har skjedd tidligere. Dette er noe mange er veldig glad for, og det er fint å kunne ha noen å prate med hvis det er behov for det 

9: Bygd versus By

Noen synes det er kos å oppleve et år i ei litta bygd i Rogaland. Det blir liksom ikke mer bygdete enn Moi, og mange synes det er nytt og spennende å kunne ha et år der de slipper vekk fra storbyen. Er du glad i flott natur er jo Moi helt supert, her har du nydelige turområder bokstavlig talt rett uten for døra. Sånn helt bokstavlig, Lunds fineste lysløype starter 30 meter fra hovedinngangen. Her er det skog, skispor og akebakke når det snør, fjell og hei, badevann om sommeren og skøyteis om vinteren. Bor man i en liten bygd kan man kjenne mer på frihet og pusterom enn i byen, og for mange er det gøy å oppleve bygdelivet før de flytter tilbake til byen.

Kanskje det er eneste gang i løpet av livet at du får bo på bygda?

10: Naturen

Det at det er en liten bygd gir også et godt grunnlag for å oppleve helt fantastisk vakker natur. Moi er kanskje bare et lite sted i Rogaland, men gjett om vi har mange fantastiske steder rett i nærheten av skolen! Det er kort vei til nydelige strender og surfeparadis på Jæren og Lista eller til fantastiske alpinanlegg og puddersnø. Rundt skolen ligger det turstier, badevann og skiløyper, og det er kort (men bratt) vei for å komme seg høyt nok opp på fjellet til at du er over tregrensa og føler du nesten står på vidda. Vi er kanskje ikke hverken lengst nord eller sør - men vi ligger perfekt til for de som er glad i fin natur og mange muligheter. 

Lyst til å gå på Lundheim?


Print   Email

Lundheim